KORONA VE NORMALLEŞME SÜRECİNDE EBEVEYN DUYGULARI

Korona Sürecinde Ebeveynler

Korona Süreci ve Kaygılı Ebeveynler

Tüm dünya olarak hiç normal bir süreçten geçmedik ve bu anormal süreç bizim birçok rutinimizi olumsuz etkiledi. Sağlığımızla ve sevdiklerimizin sağlığı ile ilgili yoğun kaygılar yaşadık. Bununla birlikte ekonomik kaygılarımız da var. Belki de bu süreçte en çok kaygılananlar ebeveynler oldu. Çünkü kendileriyle birlikte sorumluluğunu aldıkları bir de çocukları var. Normalleşme süreciyle birlikte, eski rutinlerine yavaş yavaş dönmeye başlayan ülkemizde, kaygılarımız biraz daha azalsa da zaman zaman içinden çıkılmaz bir duygu olarak da karşımıza çıkabilir.

Çocuğum Ne Hissettiğimi Hemen Anlıyor!

Biz biliyoruz ki, ebeveynin kaygısı çocuğa çok kolay bir şekilde geçiyor. Çocuklar ebeveynin dünyasında bir şeylerin ters gittiğini çok hızlı bir şekilde yakalayabiliyor. Sonra ebeveynin duygusunu kendisi de yaşamaya başlıyor.

Korona Sürecinde Duygularımı Nasıl Düzenlerim?

Çocuğun bu süreçten ruh sağlığını koruyarak çıkabilmesi hepimizin en önemli amaçları arasında. Ancak oksijen maskesini önce kendimize takacağız! Biz kendimizi sağlam hissedeceğiz ki çocuklarımıza iyi gelelim, iyi bakalım. Kendimiz boğulurken onların nefes almalarını nasıl sağlayabiliriz ki? Peki duygularımızı nasıl düzenleyeceğiz? Şimdi bununla ilgili egzersizleri konuşacağız. Bu egzersizleri sadece korona günlerinde değil, duygu düzenleme ihtiyacı hissettiğimiz tüm alanlarda kullanabiliriz.

Nefes Egzersizleri

İlk olarak nefes egzersizleri ile başlayacağız. Nefesle ilgili şunu bilmekte fayda var diyaframdan doğru bir şekilde alınıp verilen nefes kaygının bedende yarattığı gerilimi azaltıyor. Bunun yanı sıra zihnimizde sürekli uçuşan düşünceler var ve bu düşünceler anda kalmamızı zorlaştırıyor. Doğru nefesle tekrar içinde bulunduğumuz ana odaklanabilmek mümkün.

Hayali Çorba Egzersizi

Elinizde bir kase sıcak çorba tutuyormuş gibi düşünün. Çorbanın nasıl koktuğunu merak ediyorsunuz. Burnunuzdan derin uzun bir nefes alarak çorbayı koklayın. Bu sıcak çorbayı soğutmak içinse derin bir nefes vererek üfleyin. Bu egzersizi yaparken gözleriniz kapalı olabilir. Çorba yerine çok sevdiğiniz bir kurabiyeyi de düşünebilirsiniz.

Hayali Duvara Karşı İtme Egzersizi

Şimdi işin içine biraz kaslarımızı katalım. Bedenimizin her bölümü ayrı kaslardan oluşuyor, çene kol bacak sırt hepsi ayır kaslar. Şimdi gözlerinizi kapatın ve kollarınızı öne doğru uzatın. Nefes alırken sanki karşınızda çok sert bir duvar varmışçasına kollarınızla onu itin ve nefes verirken sırtı ve kolları serbest bırakın. Nefesi verdiğiniz sürenin aldığımızdan uzun olmasına dikkat edin.

Sol Burun Nefes Egzersizi

Son olarak basit bir egzersizle bitirelim. Sağ elinizin baş parmağıyla sağ burun deliğinizi kapatın. Sol burun deliğinizle 3 saniye derin bir nefes alın ve tutun. Şimdi sol burun deliğinizi kapatın ve nefesi boşaltın. Bunu birkaç kez tekrarlayın. Burada sağ burun deliğinden alınıp, sol burun deliğinden verilen nefes parasempatik sinir sistemini aktive eder. Parasempatik sinir sistemi aktivasyonu ise sinirleri gevşetir, kaygıyı azaltır.

Yazmak

Belki de hepimizin zaman zaman uyguladığı bir şeyi konuşacağız, yazmak.. Daha önce bahsettiğimiz gibi zihnimizde uçuşan çok fazla düşünce vardır. Bu düşüncelerin bir kısmı gerçekken, bir kısmı gerçekdışı otomatik düşüncelerdir. Bu gerçekdışı otomatik düşünceler sıklıkla bize zarar verir. Aklımızdan geçenleri yazmanın bize şöyle bir etkisi vardır; birincisi duyguyu dışa vurabilmek bizi rahatlatır, ikincisi ise yazdığımız düşünce ile yüzleşme ve onu değerlendirme fırsatı buluruz. İsterseniz yazdığınız şeyi saklayabilirsiniz ya da yok edebilirsiniz.

Işık Sarmalı Egzersizi

Gözlerinizi kapatın ve elinizi göğsünüzün önünden çapraz getirin omuzlarınızda kalp atışı temposunda hafif hafif dokunuşlar yapın. Bu pozisyonun adı kelebek sarılması. Şimdi size kendinizi iyi hissettiren bir anıya doğru yola çıkalım. Ziyarete gittiğimiz bu anının uygularını fark edin. Mutluluk, huzur, heyecan hangi duygular var? Gelen duygulara bir renk verebilir misiniz? Mutluluk için yeşil, huzur için mavi, heyecan için turuncu belki de. Şimdi sadece verdiğiniz renklere bakın, renklerle beraber bütünleşiyorsunuz. Saç diplerinizden ayak tırnaklarınıza kadar bu renklerin sizi rahatlatmasına izin verin. Kelebek sarılışı pozisyonunda omuzlarınıza dokunuşlar yapmaya devam edin. Kendinizi iyi hissettiğiniz bir noktada gözlerinizi açabilirsiniz.

Kutu Egzersizi

Gözlerinizi kapatın.Zihninizde sizi rahatsız eden bir duyguyu, düşünceyi, anıyı ya da beden duyumunu gönderebileceğiniz bir kutu oluşturduğunuzu düşünün. Kutunun sadece bir kilidi olsun. Kutunun nasıl bir dokusu var? Şekli nasıl? Rengin ne? Boyutunu nasıl? Bunları zihninizde canlandırın. Bu kutuyu siz oluşturuyorsunuz. Şimdi kutuya sizi rahatsız eden şeyleri gönderebilirsiniz. Rahatsız olduğunuz şeyleri gönderdikçe gelen gevşemeyi fark edin. Duygularınıza, bedeninize, düşüncelerinize bakın. Kutunuzu size hatırlatacak bir ipucu kelime bulabilirsiniz. Bu kelimeyle birlikte kutuyu düşünüp kelebek sarılması pozisyonunda omuzlarınıza kalp atış ritminde dokunuşlar yapabilirsiniz.

Merve Yılmaz hakkında yazılan danışan yorumları için tıklayınız...

Merve Yılmaz'ın diğer yazılarına ulaşmak için tıklayınız...